i’ve been enjoying Freeview on UHF for about 3 years now.

Across the harbour in Wellington I have line of sight to Fitzherbert, Lower Hutt, which shows as 98% signal strength and around 65% quality at my TV.

That was... until yesterday.

CH33 570MHZ just dropped off. No TV3, 3+1, Bravo, in fact all the Fairfax body of channels.

Yet CH35 and 37 are still good. TV-ONE, Two, Prime, Duke etc.

Did I miss the memo? Is anyone else experiencing the same problem, or is the fault my end?

Views: 144

Reply to This

Replies to This Discussion

probably struck by lightning

We noticed on Monday night that we had no TV reception from Mt Fitzherbert (we're in central Wellington). I used the Freeview website "Contact Us" form and got this reply today:

Were very sorry to hear you have been experiencing problems,

We can confirm that there was an issue at Fitzherbert and this has been resolved, you should no longer be having any problems with the service.

But still don't seem to have any signal... Has yours started working again?

Just re-tuned the TV.

Still nothing on CH33 570 MHz.

All other channels tracking 98% strength, 60% quality.

Same problem here. In Brooklyn, aerial pointed at Fitzherbert, problem started 2 days ago, retuned several times including just now, no improvement.

Just over the next hill Warwick, in Highbury.

Do let us know if anything changes.

Otherwise it’s back to cable, Netflix, on-demand... (yeah, a real1st world problem we have)

Hi Andrew, got message back from FreeviewNZ:

Kordia informed us on Monday that the storm did damage their Fitzherbert transmitter and it was fixed Monday afternoon. If your channels aren’t back yet, try a cold retune if you haven’t already - power off at the wall, reconnect the aerial cable, power on then go to the Tuning menu to re-tune the channels. This gives the TV a reboot and often corrects the problem.

Did cold re-tune as above, problem remained. Tried again, this time doing a factory reset and unplugging everything for several hours before reconnecting everything and re-tuning — it worked! All channels back, signal quality 100%. Worth a try!

I received this email from Freeview at lunchtime today:

We have heard back from our contacts at Kordia, their technicians are investigating their Fitzherbert transmitter. They believe it may have been damaged in the storm last weekend and while the major issue was addressed on Monday, they'll send a technician to climb the transmitter as soon as weather permits to carry out a closer inspection and address this.

Things were still broken this morning, but working when I checked now (no retune needed), so the tech obviously was able to repair something this afternoon.
I do think that the Freeview service status page could use a few more updates, as I never saw this fault listed. Showing recently repaired faults would also be useful.

Looks like the fantastic Welly weather today meant they got up the tower OK.

As of this afternoon, CH33 is transmitting again! No hard re-tune needed.

Just in time for 7-Days. Thanks Kordia!

Reply to Discussion

RSS

OUTAGE ALERT:

All  Systems Go!

Latest Activity

Biggles replied to Damien Service's discussion Problem with UHF signal
"It's unlikely to be the Panasonic or STB. Normally they either work or they don't. The…"
8 hours ago
Damien Service posted a discussion

Problem with UHF signal

I have an 8 year old Panasonic Freeview recorder (DMR-XW380) and for some time the UHF signal has…See More
yesterday
Robyn Wilson posted a discussion

Series view

My recordings are coming up as single view, when I hit series view, one single recording comes up.…See More
Sunday
Andrew Weir replied to Andrew Weir's discussion Fitzherbert CH33 570MHz no longer transmitting?
"Looks like the fantastic Welly weather today meant they got up the tower OK. As of this afternoon,…"
Friday

Connect With Us!

© 2018   Created by Bel @ Freeview.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service